Produkcja cateringu dietetycznego - co warto wiedzieć?

Produkcja cateringu dietetycznego - co warto wiedzieć?

Cateringi dietetyczne to obecnie jedna z najprężniej rozwijających się branż, która jest jednocześnie niezwykle konkurencyjna. Mimo to kolejne firmy mnożą się jak grzyby po deszczu. Jeśli planujesz podobny biznes, powinieneś wiedzieć, w jakie elementy bezwględnie musisz się wyposażyć. Sprawdź nasze porady

Maszyna do pakowania żywności

Podstawą wyposażenia hali, na której produkowana jest żywność do cateringu dietetycznego, są przede wszystkim różnego rodzaju urządzenia i sprzęty służące do pakowania przygotowanych posiłków. Oczywiście dużą część prac wykonują pracownicy, jednak część z nich jest w pełni zautomatyzowana. Jednymi z urządzeń, które bezsprzecznie powinny znaleźć się w każdej kuchni produkującej żywność pudełkową, są nowoczesne i niezwykle wydajne zgrzewarki do tacek, dzięki którym możliwe jest błyskawiczne zafoliowanie i zabezpieczenie pudełek. Zgrzewarki wykorzystują specjalną folię oraz temperaturę, co zapewnia bezpieczeństwo posiłków na czas transportu oraz wydłuża ich przydatność do spożycia.

Recykling to podstawa

Przy produkcji żywności niezwykle ważny jest również aspekt ekologii, a przede wszystkim recyklingu. W zakładzie produkcyjnym wytwarzanych jest bowiem wiele różnego rodzaju surowców, które często są skutkiem ubocznym przygotowywania i pakowania posiłków. Co zrobić, aby zadbać o środowisko i wesprzeć aspekt ekologiczny? Przede wszystkim warto zainwestować w urządzenia, które znacznie pomagają w tym zadaniu. Jest to m.in. specjalna zgniatarka do plastiku czy kartoniarka automatyczna. Tego typu sprzęt jest niezwykle pomocny w szybkim pozbywaniu się odpadów, które są jednocześnie dostosowane do ponownego użycia w procesie recyklingu.

Dopływ gorącej wody

Przygotowując posiłki do cateringu dietetycznego, niezbędny jest również dostęp do gorącej wody, bez której nie da się przygotować wielu potraw. Z tego powodu warto wyposażyć się w nowoczesny dystrybutor gorącej wody. Niezależnie od tego, jakie potrawy będą w danej chwili przygotowywane, ten dozownik zapewni stałą gorącą wodę o temperaturze do 120 stopni. Posiada izolowany zbiornik, dzięki czemu może utrzymywać gorącą wodę do 12 godzin i zawiera dwie wylewki - jedną, która dozuje gorącą wodę i jedną, która dozuje wodę zimną. To niezwykle pomocne rozwiazanie, które poprawi wydajność całego procesu produkcyjnego i ułatwi codzienną pracę osobom odpowiedzialnym za przyrządzanie potraw.

Własny biznes w branży cateringów dietetycznych to nie lada przedsięwzięcie. Zanim otworzysz tego typu działalność, dobrze i starannie przygotuj wszystkie zasoby.